מידע על הורניקס ודרכי שמירה על עור הילוד
תינוקות רבים נולדים עם שכבה לבנה על גופם. לחומר הזה שהמרקם שלו שומני ונראה קצת כמו גבינה קוראים ורניקס. החומר מתחיל להיווצר בין שבוע 19-22, ולרוב תינוקות שיולדו סביב שבוע 37-38, נראה שכבת ורניקס עבה יותר, אך יש תינוקות שגם בשבועות מתקדמים ייוולדו עם שכבה עבה, ולעומת זאת כאלה שיצאו לאוויר העולם בשבוע מוקדם עם שכבה דקה יותר, ישנם גורמים שונים המשפיעים על כך למשל שבוע החלידה, אורך הלידה ועוד.
כשהתינוק ברחם הורניקס מגן על עורו, שומר על לחות וגמישות העור, ויוצר בידוד מהסביבה הנוזלית שבה נמצא התינוק ברחם. זהו חומר ייחודי לבני אדם וידוע שיש בו נוגדי חמצון, חלבונים וחומצות אמינו ייחודיות שלא ניתן למצוא בתרכובות ביולוגיות אחרות, הוא מורכב 80% ממים, 10% שומן ו-10% חלבונים.
החומר מופרש גם למי השפיר, והם מתערבבים יחד, ומגיעים למערכת העיכול של התינוק ומסייעת להכנת גופו לקראת החיים מחוץ לרחם ולבניית פלורת המעיים של התינוק.
הורניקס יכול להגן על הצינוק מפני זיהומים בנרתיק בזמן הלידה, ומשמש גם כחומר סיכה למעבר בתעלת הלידה.
לורניקס יש ריח ייחודי המסייע בתהליך ההיקשרות של האם והתינוק מייד לאחר הלידה, זה הריח המיוחד שיש לתינוקות קטנטנים.
הורניקס ממשיך לסייע לתינוק גם לאחר הלידה, יש סברה שאומרת שהורניקס מסייע לוויסות חום גופו של התינוק ואף מסייע במניעת התייבשות עור התינוק.
בחלק מבתי היולדות נוהגים להסיר ולנקות את שכבת הורניקס הזו. ניתן לבקש מהצוות בחדר הלידה להשאיר את התינוק איתה, ואף להספיגה בתוך העור של התינוק. כדאי להימנע רחיצה של התינוק ואם יש בכל זאת צורך בשטיפה, אז להימנע משימוש בסבון.